Història

Aspecto de la masía antes de su modernización

Aspecto de la masía antes de su modernización

Aquesta casa, que es i ha sigut sempre una casa rural i de pagés i habitada per pagesos i bosquerols, s’ ha obert a ser viscuda per tothom que vulgui conéixer i gaudir del ambient rural de la Vall de Llémena. Donat que el 2005 va acabar la remodelació de la casa que va començar el 2001.
El 2001 ens deixaren la casa els llogaters, “masovers” que havien fet d’ ella la seva llar i la seva forma de vida desde feian més de 80 anys. Aquesta familia, Familia Gelada es dedicava al cultiu de la poca terra que té la finca, a criar gallines, conills, porcs, vaques i vedells i a portar l’hort del que es proveien de verdures y llegums. Però am baquesta activitat no els donava prou i el cap de familia passava llargues temporades internat en els boscos del voltant tallant llenya i fabricatn carbó per vendre’l a les cases de la ciutat de Girona.

En els espais d’ aquesta masia tenien la Familia Gelada tot el necessaris pel seu dia a dia a pagés. El graner on es guardava la collita de blat, ordi i civada recollida dels camps de la finca i que es guardava per alimentar els animals i per a “semen” per plantar l’ any següent. El graner estava situat a la habitació de la terraça actualment.

El galliner on ara hi ha les gandules i les bicicletes. Els porcs on hi ha la caldera de calefacció i el pati davant de la casa. Els altres animals es distribuien a la planta baixa de la casa: 4 vaques, vedells i una euga que suposava el seu mitjà de transport. Enganxada a la carreta anaven i venien de Girona per fer les seves compres i vendre els productes que produien. L’ euga s’ usava també per llaurar la terra i plantar la collita. On ara hi ha la sala d’ estar i el menjador es guardava la palla, userda i fenc sec, la carreta i una cort per les trujes gestants i parides ja que estaven més protegides del fred.

S’ ha remodelat parets i sostre de totes les habitacions i s’ ha netejat i barnissat el sostre. S’ han contruit 3 banys més i s’ ha remodelat la cuina, instalació nova i completa d’ aigua, llum, desaigues i calefacció.Fou necessari inutilitzar el pou del pati de la casa perquè no es podia assegurar el subministre constant d’ aigua que ara procedeix de la red municipal, encara que hi ha aigua durant llargs periodes al llarg de l’ any. Vam decidir així mateix vallar la casa per protecció i seguretat dels més petits i tranquilitat dels més grans.

I encara no us he comentat res sobre la antiguitat de la casa. Al arribar es veu sobre la pedra de la porta d’ entrada una data: 1762 i una creu.

sr. Ramon comprobando el estado del campo de girasoles

Aquesta casa té uan estructura típica de masia catalana amb la particularitat que les pedres amb la que es va construir són d’ origen volcànic.De fet en la Vall del Llémena hi ha encara manantials que donen aigua calente i hi ha 6 volcans:

EL VULCANISME A LA VALL DEL LLÉMENA:

Fent un recorregut per la vall de dalt a baix, trobem sis volcans.

Puig de les Medes

Situat dalt de la carena de la serra de les Medes, a una altura de 850 m sobre el nivell del mar. Es troba dins els límits del Parc de la Zona Volcànica d’Olot. És l’únic de la Vall amb la qualificació de Reserva Natural

S’hi poden identificar dos cons volcànics: El Puig Rodó amb forma arrodonida i en el que nose veu cap cràter i el Puig de les Medes que és més gran i té forma de ferradura.

Puig Moner

Situat dalt de la carena de la serra de Portelles, a la capçalera de la riera de Granollers de Rocacorba. Té una alçada de 830 m.

Granollers de Rocacorba

Situat al vessant meridional (sud) de la serra de Portelles a 600 m d’alçada. S’hi pot observar un con d’escòries amb un cràter en forma de ferradura.

Puig de la Banya del Boc

Situat al vessant meridional de la serra de Boratuna a l’alçada del veïnat del Pla de Sant Joan.

Està format per un con d’escòries d’uns 120 m d’altura amb un cràter de forma elíptica. Els material volcànics s’extenen fins al pla de Sant Martí de Llémena.

Clot de l’Omera

Situat molt a prop del volcà de la Banya del Boc entre el poble de Llorà i el Pla de Sant Joan. El cràter té forma elíptica i està cobert de camps de conreu.

Puig d’Adri

Situat als vessants oriental de la serra de Rocacorba, entre el pobles de Canet d’Adri, Montcal i Adri. S’hi reconeixen la superposició de tres edificis volcànics

Va expulsar materials molt diversos. Les colades de lava van recórrer distàncies importants. Una d’elles arriba fins a Domeny.

Comments are closed.